lørdag

BRØDET DER BAGER SIG SELV - NÆSTEN

Her bages kun efter gamle opskrifter, men en enkelt undtagelse er dette mirakel brød.

Mange kender efterhånden det fantastiske brød, der hverken kræver redskaber, æltning eller anden forarbejdning. Brødet er udviklet af Jim Lahey fra The Sullivan Street Bakery og opskriften har været gengivet i New York Times.

Sådan set er det eneste, der skal overholdes, hævetiden på minimum 12 timer i almindelig rumtemperatur, gerne mere.

Det er også nødvendigt med en jerngryde med låg, som kan gå i en meget varm ovn. - OG DOG, jeg har brugt en almindelig stegeso af ler, også kaldt Rømergryde. Den er perfekt, hvis man ikke har en jerngryde. Resultatet bliver så et aflangt brød.

Mel, salt, gær og vand er alt, hvad man behøver at have i huset til en skønt hjemmebagt brød.

BRØD nemt og godt

Jims opskrift lyder i al sin enkelthed :

500 g hvedemel
1/4 tsk. tørgær
1 1/4 tsk. salt
400 ml vand

Det giver et velsmagende brød med porøs luftig krumme, store lufthuller og en dejlig sprød skorpe. Lige sådan et brød de fleste finder stor velbehag i og som hos bageren virkelig koster noget.

I sundhedens tegn har jeg forsøgt mig med et brød, bestående af halv speltmel og halv hvid hvedemel. Det kommer der også et dejligt brød ud af, omend et mere tæt og bastant brød, men stadig med en dejlig gylden og sprød skorpe.

BRØD nemt og godt

Opskriften ser sådan ud :

250 g speltmel
250 g hvid hvedemel
1/4 tsk. tørgær
1 1/4 tsk. salt
400 ml vand
 
 
 
 
Kom alle de tørre dele i et fad og bland dem sammen. Tilsæt vandet og rør sammen med en grydeske eller med fingrene, bare et øjeblik. Det skal ikke være særlig grundigt.. Dæk fadet med plastik, f.eks. en éngangsbadehætte eller en opsprættet frysepose. Lad fadet stå i rumtemperatur 12 - 18 timer eller til næste dag.
 

Dejen er klar, når den er hævet og boblende.
 

Hæld nu dejen ud af skålen op på et meldrysset bord. Kom bare rigeligt mel på, da dejen er noget klistret.

Nu foldes dejen sammen fra side til side, vend den om og gentag sammenfoldningen.
 
 
 
 
 
Læg et bomuldsviskestykke på bordet og strø mel på. Pak viskestykket om dejen, der skal ligge med sammenfoldningen nedad og lad den igen hæve i rumtemperatur.
Efter 1 1/2 time tændes ovnen på 230 grader, gryden med låget eller Rømergryden med låg sættes ind i ovnen. Efter 1/2 time tages den meget varme form ud af ovnen og dejen hældes fra viskestykket ned i formen med sammenføjningen opad. Det ser uordentligt ud, men er rigtig nok.
 
 
 
 
Sæt formen med dejen i ovnen og bag brødet 30 minutter med låg på. Tag låget af og bag brødet færdigt i 15 - 30 minutter til brødet er fint i farven og lyder hult, når der bankes på skorpen.
 
 
 
Brødet tages ud af ovnen og afkøles på en rist.

Det er et fortrinligt madbrød, velegnet til sommerens grillmad, salater, som bruschetta eller sammen med ost og rødvin.

Spise med Mormor

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.