fredag

MANDELKAGE MED CITRONCREME

En flot, flot gammeldags mandelkage, lagt sammen med en skøn citroncreme, overtrukket med glasur og pyntet med syltede frugter samt flødeskum eller marengs, - meget bedte bliver det vist ikke.

Når der står bitre mandler i opskriften, kan disse nu godt undværes, hvis ikke man har nogle i huset. De er faktisk yderst giftige, allerede ved lille dosis. Personligt er jeg ingen ynder af bitre mandler og er ikke interesseret i at have dem i køkkenet overhovedet. Bitre mandler giver en skarp marcipansmag, som det er op til den enkelte at vælge bitre mandler fra eller til.
 


Opskriften er af Henriette Schønberg Erken fra 1946. Rækker til 8 - 10 personer.
 


MANDELKAGE MED CITRONCREME

dej

150 g søde mandler
efter eget valg 2 bitre mandler
75 g kartoffelmel
300 g flormelis
6 æg
1 spsk. vand
skal og saft af 1/2 citron

creme

saft og skal af 1/2 citron
90 g sukker
1/2 dl hvidvin
3/3 dl vand
3 æggeblommer
1 dl piskefløde

glasur af flormelis og æggehvide

Til cremen blandes den revne citronskal med sukkeret og tilsættes citronsaft, vin, vand og æggeblommerne. Røres godt til sukkeret er smeltet. Piskes over ilden til cremen jævner. Hæld cremen op i en skål og rør til  den er kold.

Til dejen skoldes og males mandlerne. Sukker, æggeblommer og vand piskes 1 time (til det er hvidt og skummende), irøres mandlerne, den revne citronskal, citronsaft og kartoffelmel. De stiftpiskede æggehvider skæres i til sidst.
Hæld dejen i en smurt og raspstrøet aflang form og bag kagen i ovnen ved 200 grader i ca. 40 minutter.
Kagen vendes ud af formen, afkøles og flækkes i 2 dele.

Læg kagen sammen med citroncremen og overtræk den med hvid glasur. Pynt med godt afdryppede og aftørrede, syltede frugter og flødeskum eller marengs.

Spise med Mormor

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.