mandag

SØNDERJYSKE BOLLER

Varm chokolade og boller, smurt med smør, hører ikke blot til tidligere tiders børnefødselsdage. Sådan en dag, hvor vi samles indendøre om en kop varm chokolade, er det smadderhyggeligt at bage en portion boller til, - og som der dog dufter godt og hjemmebagt i huset.

Disse dejlige boller hidrører fra de sønderjyske kaffeborde, hvor man kaldte dem stopboller. Meningen var at lægge en god bund, før man nåede frem til de finere kager. Bollerne blev serveret smurt og sat oveni hinanden med smørsiden opad. Det var nu svært at undgå, at spise både over- og underbolle.

Kilde : Inge Adriansen
 

SØNDERJYSKE BOLLER

500 g mel
125 g smør
50 g gær
2 æg
2 tsk, kardemomme
2 dl mælk

1 sammenpisket æg til pensling

Mælken varmes til den er håndlun (30 grader), gæren opløses heri, smør og de 2 æg tilsættes og det hele røres sammen. Det meste af melet kommes i, sammen med kardemommen, Dejen æltes blank og glat og dejen sættes til hævning med lidt mel over til den når dobbelt størrelse. Rul dejen ud i en pølse og skær ensartede stykker, der formes til boller med lidt melede hænder.
Bollerne sættes på en smurt plade og efterhæver ca. 15 minutter. Pensl dem med sammenpisket æg og bag dem i ovnen ved 225 grader i ca. 15 minutter.

Så er der kun tilbage at smøre et fad friskbagte boller med smør og hælde varm kakao i kopperne.

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.