onsdag

KARDEMOMMEBRØD

Kardemommebrød eller æ kage, er navnet på dette særlige brød, der i gamle dage blev serveret for gæsterne ved juletid og ved andre højtider i Thy.

Der blev oprindelig anvendt en halv liter fløde i den gamle opskrift. Her ligger måske forklaringen på, at brødet omtales som en kage.

Opskriften har været i Familien Nielsen i Dragsbæk's eje i flere generationer.

Kilde : Ama



KARDEMOMMEBRØD

3/4 liter mælk
280 g Ama bagning
1 1/2 dl sukker
75 g gær
ca. 1000 g hvedemel
ca. 350 g sigtemel
3-4 tsk. stødt kardemomme

1 æg til pensling

Mælken lunes og gæren opløses i den lunkne mælk. Tilsæt margarinen og de øvrige ingredienser og ælt dejen til den er blød og lækker. Stil den tildækket og lunt til hævning i ca. 1/2 time til den har antaget dobbelt størrelse.

Slå dejen ned og form en tyk pølse, ca. 14 cm bred. Klem den lidt flad og skær 8 stykker på 7-8 cm bredde. Sæt dem på en smurt plade et lunt sted, hvor de hæver til dobbelt størrelse.
Brødene skal stå fri af hinanden, så der bliver skarpe kanter på alle sider. Pensles med æg og bager i en forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 15-20 minutter.

Kardemommebrød spises i skiver med smør, ost eller pølse på.

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.