fredag

BORNHOLMSK JORDBÆRTÆRTE

Førhen gav det ikke så meget mening at udveksle bageopskriften på en bornholmsk jordbærtærte alt for langt hen på eftersommeren. Jordbær havde deres sæson og som sådan blev de anvendt.

I dag strækker jordbærsæsonen sig langt hen i efteråret og det skyldes i høj grad de nye typer jordbær, der er fremme.

Opskrift : Hansine Hansen Bornholm



BORNHOLMSK JORDBÆRTÆRTE

dej

125 g mel
50 g smør
20 g flormelis
1/2 æg eller 1 æggeblomme

jordbær

Smør og mel smuldres, flormelis og æg kommes i og det hele æltes godt sammen. Hviler ca. 1/2 time, udrulles og lægges i en lagkageform med løs bund. Prikkes med en gaffel.

De istandgjorte frugter lægges i og drysses med sukker. Resten af dejen skæres i strimler og lægges korsvis over.

Bages i ovnen ca. 1/2 time.

Tærten serveres drysset med flormelis.

Spise med Mormor

Noget om Mad

torsdag

ENKEDRONNINGENS KAGE

En gammeldags kunne f.eks. være denne enkedronningens kage med smag af kardemomme og fyld af rosiner og sukat.

Den er ærlig talt noget omstændelig i fremstilling, men for øvrigt rigtig god og velsmagende.

Opskrift : Husholdning for Land og By 1961


ENKEDRONNINGENS KAGE

dej

1/2 kg mel
1 tsk. kardemomme
200 g smør / margarine
50 g gær
1 spsk.sukker
2 1/4 dl mælk

fyld

60 g rosiner
60 g sukat

Kardemomme og mel sigtes og smør smuldres i melet. Gæren udrøres og alle dele, undtagen sukat og rosiner blandes i.
Dejen røres kun lige sammen, æltes ikke igennem som anden gærdej og stilles så til hævning.

Når den er hævet, rulles den ud på følgende måde :
Dejen formes med hænderne til en flad firkant, der rulles ud i en plade med lige sider og akkurate hjørner og ikke tyndere end 3-4 mm. Dejen lægges sammen i 3 dele, drejes en kvart omgang og rulles ud som før.
Dejen udrulles på denne måde i alt 4-5 gange, sidste gang til en firkant af ca. 2 cm tykkelse. Sukat og rosiner fordeles på den ene halvdel af dejen, den anden halvdel lægges over. Dejkanterne klemmes sammen, den lægges på plade og stilles til efterhævning. Pensles og strøs.

Bages i ovnen ved god varme (200 grader) ca. 1/2 time.

Spise med Mormor

Noget om Mad

tirsdag

DAGMARS VANDKRINGLE

Et stykke hjemmebagt kringle med smag af kardemomme til kaffen, er n1 ok værd at gøre en indsats for.

Dagmars vandkringle er umådelig lækker, men måske en smule omstændelig.

Opskrift : Husholdning for By og Land 1961


DAGMARS VANDKRINGLE

dej

1 kg mel
5 æg
75 g sukker
lige så meget smør og fløde (halvt af hver) som æggene fylder udslået
75 g gær
1 spsk. vand
1 tsk. kardemomme

Gæren røres tynd med 1 skefuld vand. De hele æg piskes kraftigt med sukkeret. Derefter blandes mel, kardemomme, gær, de sammenpiskede æg og fløde sammen.
Dejen æltes meget omhyggeligt, lægges i en krukke, som dækkes med et rent viskestykke og sættes i koldt vand i 12 timer.
Derefter slås dejen op, det kolde smør æltes i, kringlen formes, efterhæves, strøs med sukker og hakkede mandler.

Bages hurtigt ved god varme (200 grader) i ca. 30 minutter.

Spise med Mormor

Noget om Mad

mandag

BRUNSVIGERKAGE MED BAGEPULVER

Brunsvigerkage med bagepulver og uden hævning er rimelig hurtig at servere for kaffegæster.

Kagen bør spises nybagt, da bagepulverbrød har det med at blive tørt.

Opskrift : Husholdning for Land og By 1961


BRUNSVIGERKAGE MED BAGEPULVER

dej

750 g mel
8 tsk. bagepulver
300 g smør / margarine
85 g sukker
3-4 æg
4 dl mælk
75 g rosiner

fyld

75 g margarine
100 g puddersukker
4-5 spsk. havregryn
2 tsk. kanel

Bagepulver og mel sigtes og tilsættes sukker og rosiner. Tilsæt de våde ingredienser og ælt dejen godt sammen.
Dejen hældes straks i en lille smurt bradepande.

Bages i ovnen ved jævn varme (170 grader) i 1 1/4 time.

Rør fyldet sammen og smør det forsigtigt over kagen et kvarters tid før, den er færdig.

Vend kagen ud af formen, når den er lunken.

Spise med Mormor

Noget om Mad



søndag

NØDDEKRINGLER

Små, lækre nøddekringler til kaffen er disse med efterhånden en del år på bagen. Bagt af en vanilje-, nøddedej. Velsmagende og dejlige.

Opskrift : Mesterkok Richardt Oest-Larsen


NØDDEKRINGLER

dej

500 g mel
150 g melis
3 æg
150 g margarine
en anelse salt
1 eller 2 breve vaniljesukker
125 g finthakkede nøddekerner
8 g hjortetaksalt

Margarine og sukker røres hvidt, heri røres æg, dernæst mel og nødder.
Dejen æltes godt og hviler lidt, hvis den er for lind at arbejde med.

Formes til kringler af stænger på 1 cm tykkelse.

Bages på en smurt plade i ca. 15 minutter.

Spise med Mormor

Noget om Mad

lørdag

ÆBLEROULADE

Her en dejlig roulade, lanceret i sin tid af Mesterkokken Richardt Oest-Larsen.

Rouladen er rullet med æbler og rosiner, til slut smøres den bagte roulade med smør og drysses med puddersukker, medens rouladen endnu er varm.

Opskrift : Richardt Oest-Larsen


ÆBLEROULADE

dej

250 g mel
40 g smør
1 æg
1/2 dl vand
en anelse salt

fyld

1 kg fintsnittede æbler
100 g sukker
60 g rosiner

Dejen æltes sammen og ud. Rulles på et klæde, ganske tyndt. Dejen smøres med margarine og drysses med rasp. Ovenpå lægges fylden. Æbler, rosiner og sukker. Rulles som en roulade. Begge ender bukkes ind, så fylden ikke løber ud.

Bages i ca. 45 minutter, smøres med smør og drysses med puddersukker, medens den endnu er varm.

Spise med mormor

Noget om Mad

torsdag

TEKRINGLER

Lækre tekringler, der er gjort i en fart.

Læg mærke til, at dejen er uden hævemiddel.

Opskrift : Husholdning for Land og By 1961



TEKRINGLER

dej

1/2 kg mel
250 g smør / margarine
2 1/2 dl fløde eller mælk
æg
groft sukker

En æltet dej, der formes til kringler, der pensles med æg og dyppes i groft sukker.

Bages lysebrune i ovnen ved 190 grader.

Spise med Mormor

Noget om Mad

onsdag

KANELKAGER

Kanelkager fra først i 50erne, lagt sammen med flødeskum og revet chokolade, er en ren delikatesse til en god kop kaffe.

Kagerne lægges først sammen umiddelbart lige inden, de skal nydes.

Opskrift : Grethe Kragsberger 1952


KANELKAGER

dej

175 g margarine
175 g melis
1 æg
175 g mel
1-4 tsk. kanel efter smag

Margarine eller smør røres hvidt med sukkeret og ægget tilsættes. Melet sigtes, kanel tilsættes og dejen sættes som små toppe på pladen og trykkes flade.

Når kagerne er kolde, lægges de sammen to og to med flødeskum og revet chokolade.

Kagerne sættes først sammen, når de lige skal spises.

Spise med Mormor

Noget om Mad

tirsdag

OVNKAGE

God og nem ovnkage bagt i bradepande eller kageform er denne ovnkage fra først i 60erne, der spises meget varm med frugtsovs eller creme til.

Opskrift : Husholdning for Land og By 1961


OVNKAGE

dej

75 g smør
150 g sukker
3 æg
reven citronskal
350 g mel
5 tsk. bagepulver
2 dl mælk
Evt. rosiner

Æg og sukker piskes skummende og hvidt og det smeltede smør blandes i. Så tilsættes mel, bagepulver og citronskal og evt. Lidt rosiner.

Dejen bages i ovn på smurt bradepande ca 1/2 time eller i kageform ca. 3/4 time ved jævn varme.

Skæres i henholdsvis store firkanter eller tykke skiver og spises meget varm med frugtsovs eller creme til.


mandag

KAFFEBRØD

De små tvebaklignende kager, bagt af groft hvedemel, kærnemælk og nødder er dejlige til en kop kaffe. Kagerne egner sig til at dyppe.

Opskrift : Husholdning for Land og by 1961


KAFFEBRØD

dej

250 g groft hvedemel
250 g mel
125 g smør / margarine
200 g sukker
4 tsk. bagepulver
2 dl sur fløde eller kærnemælk
1 æg
100 g nøddekerner

Æltet dej, der hviler ca. 1/2 time, før den rulles ud i stænger af bagepladens længde og af tykkelse som et kosteskaft.
Stængerne trilles over med kagerullen, så de bliver lidt flade.

Bages i ovnen ved jævn varme (180) grader i 10-15 minutter.

Tag kagerne ud og skær dem i skrå striber, 1 1/2 - 2 cm brede. Eftertørres som tvebakker.

Spise med Mormor

Noget om Mad

søndag

STINE ÆGIR'S KAGE

En god gammeldags bradepandekage er denne Stine Ægir's kage med chokolade og valnødder. Mandler kan også bruges.

Den er hurtig rørt sammen og bagt i løbet af en halv times tid.

Opskrift : Husholdning for Land og By 1961


STINE ÆGIR'S KAGE

1/2 kg sukker
4 hele æg
125 g smeltet smør / margarine
1/2 liter mælk
750 g mel
125 g reven chokolade
2 tsk. hjortetaksalt
50 g hakkede valnødder eller mandler

Æg og sukker piskes sammen, til det skummer. Derefter tilsættes smeltet smør, mælk og mel skiftevis. Til sidst chokolade, valnødder og hjortetaksalt.

Dejen hældes i en bradepande og bages i ovnen ved 180 grader i 20-30 minutter.

Kagen vendes først ud, når den er kold.

Spise med Mormor

Noget om Mad

lørdag

SANDKAGE, BORNHOLM

Sandkage i alskens udgaver er en klassiker. En anderledes sandkage, bagt med fedt er en gammel bornholmsk specialitet.

Opskrifter foreskriver både smør og fedt. Det må være ukrydret svinefedt.

Opskrift : Hansine Hansen - Opskrifter for Husmødre 1943

 

SANDKAGE, BORNHOLM

150 g smør
100 g fedt
300 g melis
6 æg
300 g mel
1 tsk. vanilje

Smør, fedt og sukker røres sammen, til det er hvidt. Æggeblommer og mel røres skiftevis i og til sidst de stiftpiskede hvider og vanilje.

Dejen kommes i smurte kageforme, sættes i ovnen og bages ved jævn varme (180 grader) i ca. 45 minutter. Prøv med en træpind.


fredag

SKOTSKE SCONES MED SURMÆLK

Skotske scones med surmælk eller kærnemælk er her videregivet i en meget gammel opskrift fra først i 1900 tallet.

De er dejlige til en kop kaffe eller the.

Opskrift : Ugebladet Hjemmet den 20. Januar 1916


SKOTSKE SCONES MED SURMÆLK

3/4 kg  ( 1 1/2 pund ) mel
200 g ( 40 kvint ) margarine
2 gode teskefulde bagepulver
65 g ( 13 kvint ) melis
ganske lidt kardemomme
2 æg
3 3/4 dl ( 1 1/2 pægl ) mælk

Melet udvindes sammen med bagepulveret i margarinen. Sukker og kardemomme tilsættes. Æg og mælk piskes, røres i og dejen æltes.
Dejen udrulles straks og formes til 6 runde, flade kager af 1/4 tommes tykkelse. Hver kage udskæres i fire dele, således der dannes trekanter.

Læg trekanterne på smurt plade og bag dem i den varme ovn i omtrent 20 minutter.
Fem minutter forinden de skal ud af ovnen, pensles de med mælk og bages derefter gulbrune.

Spises friskbagte, flækket, medens de er varme, smøres og spises sammenlagte.

Spise med Mormor

Noget om Mad

torsdag

BORNHOLMS SØSTERKAGE

Kager var ikke almindeligt at bage på Bornholm før 1900 tallet. Man dyrkede simpelthen ikke hvede på øen og sukker var dyrt.

I 1900 tallet kom der imidlertid gang i kagebageriet og søsterkage var en forbedret udgave af bornholmsk hvedebrød, der serveredes ved særligt festlige lejligheder.

Opskrift : Bornholmernes Mad


BORNHOLMS SØSTERKAGE

1/2 kg mel
250 g smør eller margarine
125 g sukker
3 æg
1 dl mælk
50g gær
40 g sukat
1 tsk. kardemomme
50 g smuttede og hakkede mandler

Gæren opløses i den lune mælk. Fedtstoffet røres med sukkeret og æggene røres i et ad gangen.. Det hele æltes sammen med melet og de øvrige ingredienser. Dejen skal være lind.

Står og hæver et lunt sted ca. 1/2 time.

Dejen fyldes i en smurt søsterkageform eller rund springform.

Bages i ovnen ved 200 grader i 3 kvarter.

Når kagen er kølet af, pyntes den med hvid glasur.

Spise med Mormor

Noget om Mad

onsdag

RULLEKAGE HONNINGDEJ

Smagen af krydret honningdej, den kan man ligefrem længes efter. Honningkagedej er ikke kun til jul, den smager lige godt året rundt.

Her en dejlig rullekage af honningdej, rullet sammen med smørcreme eller æblemos.

Opskrift : Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab 1961


RULLEKAGE AF HONNINGDEJ

4 æg
100 g sukker
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt nellike
250 g honning eller lys sirup
250 g mel
2 tsk. bagepulver

Rørt dej. Den smeltede honning hældes i, inden melet tilsættes. De piskede hvider tilsættes. 

Dejen sprøjtes i et tyndt lag i en smurt bradepande. 

Bages ved meget svag varme, ca. 160 grader, i 25-30 minutter.

Kagen vendes på sukkerstrøet papir, dækkes med et stykke papir og lægges koldt i kælderen 2-3 dage. Rulles sammen med smørcreme eller æblemos.



mandag

STRAWBERRY SHORTCAKE

En lækker jordbærkage fra det store udland. Kagen, der er lagt sammen med Jordbærmos, spises både varm og kold.

Opskrift : Richardt Oest-Larsen 1943


STRAWBERRY SHORTCAKE

dej

250 g mel
40 g sukker
4 tsk. bagepulver
en knivspids salt
2 hele æg
25 g smør
ca. 2 dl mælk

Bland mel, bagepulver, sukker og salt godt sammen. Ælt de hele æg, smør og mælk i og ælt dejen ekstra godt.

Rul dejen ud og kom den i to smurte lagkageforme.

Bag bundene i ca. 10 minutter.

Tag friske jordbær, drys med rigelig sukker, knus dem ganske let med en gaffel. Læg jordbærmosen mellem de 2 bunde og pynt ovenpå med hele jordbær.

Server kagen varm eller kold, som man nu foretrækker.

søndag

FRITELLI BONCERELLI

Hvis friture er sagen, er disse fritelli boncerelli, drysset med sukker måske sagen. Dejen er tilsat reven citronskal, der giver de små friturekogte boller en rigtig god smag.

Opskrift : Axel Oest-Larsen 1943


FRITELLI BONCERELLI

dej

250 g mel
3 æggeblommer
den revne skal af en citron
en anelse salt
1 spsk. melis
1 spsk. olie
så meget vand, at det bliver en jævn dej som bolledej

Dejen hviler 1/2 times tid.

Tag en lille kasserolle med olie. Lad den blive meget varm. Sæt med en teske små boller på den varme olie og lad dem koge gyldne heri.

Tag bollerne op med hulskeen og læg dem på et styke groft papir, så olien kan løbe af.

Server de dejlige fritelli boncerelli drysset med sukker.

lørdag

THEHORN

RSmå lækre hjemmebagte thehorn, drysset med sukker og hakkede mandler, er dejlige til eftermiddagsteen.

Opskrift : Richardt Oest-Larsen 1943


THEHORN

dej

250 g mal
175 g margarine
1/2 tsk. salt
15 g gær
1 spsk. sukker
1 1/4 dl mælk

Mel og margarine smuldres sammen, gæren røres ud i sukker og tilsættes sammen med lidt mel og mælken. Dette æltes sammen og slås til det er blankt og stilles til hævning i 45 minutter.
Når det er hævet, rulles det ud i 8 dele ( rulles fra den brede ende til den smalle ) og stilles til efterhævning i 10 minutter.
Smøres med æg og drysses med hakkede mandler og sukker.

Bages i varm ovn, der er opvarmet i 8 minutter. Bages ved middelvarme i ca. 15 minutter.


torsdag

BONDEGÅRDENS KRYDDERKAGE

En dejlig kage til kaffen er denne bondegårdens krydderkage, der holder sig frisk i flere dage.

Revet skal af citrus giver kagen en frisk og dejlig smag.

Opskrift : Kirsten Huttemeier 


BONDEGÅRDENS KRYDDERKAGE

dej

3 æg
150 g sukker
75 g farin
3 tsk. kanel ( med top)
1 tsk. nellike ( med top )
1 mindre tsk. ingefær
Revet skal af 1 appelsin eller citron
250 g mel
2 strøgne tsk. bagepulver
75 g smeltet smør

Æggene piskes godt med de to slags sukker og krydderier. Heri blandes frugtskal, mel og bagepulver, skifhedevis med det smeltede, afsvalede smør. Blandes med en ske.

Dejen fyldes i en velsmurt 1 1/2 liter form, der er drysset med rasp.

Bager i ovnen på nederste rille ved 200 grader i ca. 50 minutter.

Prøv med en tandstik, om kagen er bagt. Den afsvales på en bagerist.

onsdag

MARENGSBUND

Lette marengsbunde, lagt sammen med flødeskum og frugt eller en smørcreme, tilsat kaffeekstrakt, er der ikke mange ben i.

Den lette marengs er super i kombination med sommerens jordbær også.

Opskrift : Grethe Kragsberger 1971


MARENGSBUND

dej

3 æggehvider
3 tsk. eddike
150 g melis

Æggehviderne piskes meget stive, tilsæt eddiken og det halve af sukkeret, pisk igen til det er sejt og tykt. Rør resten af melis i med en ske. Det skal være så stift, at skålen kan vendes på hovedet, uden at falde ud.

Dejen smøres ud i en rund cirkel, tegnet på en smurt plade.

Bages i ovnen ved svag varme ca. 1/2 - 3/4 time. Skal bundene være bløde og seje, bages kun i 20 minutter.

Læg to marengsbunde sammen med flødeskum og frugt, med smørcreme, tilsat kaffeekstrakt eller med jordbær og flødeskum.

Spise med Mormor

Noget om Mad

tirsdag

MILLA'S MANDELKAGER

Disse dejlige krumkager af mandeldej, er rigtig gode til en kop kaffe, som de er, eller fyldt med lidt flødeskum og syltetøj.

Opskrift : Grethe Kragsberger 1952


MILLA'S MANDELKAGER

dej

100 g mandler
100 g smør eller margarine
100 g melis
1 spsk. mel
1 spsk. fløde

Mandlerne males eller hakkes fint og det hele samles i en gryde ved svag varme.

Dejen sættes på en smurt plade med en teske med god mellemrum, da kagerne flyder ud.

Bages lysebrune i ovnen ved rask varme (225 grader). Tages forsigtigt af pladen med en paletkniv og anbringes over en flaske, så de krummer og evt. danner en lille kurv, der kan fyldes med lidt flødeskum og syltetøj.

Spise med Mormor

Noget om Mad

mandag

OSTELAGKAGE

Ostelagkage, sådan af den gode gammeldags slags, med Emmentalerost og paprika, er lækker at sætte på bordet.

Til ostekagen spises radiser. Superdejlig !

Opskrift : Marianne Stürup 1971


OSTELAGKAGE

125 g smør
125 g mel
75 g reven Emmentalerost
1/2 tsk.salt
1 knsp. paprika
1 æggeblomme

ostecreme

1 1/4 dl mælk
1 æg
10 g mel
50 g reven Emmentalerost
salt

radiser

Smørret smuldres i melet, ost, salt og paprika blandes i og dejen samles med let hånd. Dejen stilles i køleskabet en time, rulles ud og stikkes ud efter en lagkageform. Der bliver 2 lag af portionen.

Sæt bundene på en bageplade, prik dem med en gaffel.

Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter. De må ikke tage ret meget farve.

Til ostecremen røres ægget med mel og derefter med mælk. Bringes i kog under stadig omrøring og tages af ilden. Osten tilsættes og der smages til med salt.

Ved servering lægges de to bunde sammen med ostecremen imellem og der serveres radiser til.

Spise med Mormor

Noget om Mad

søndag

PARISETTES

Til skovturskurven eller en tur i haven med madkurven, hører kaffe med lidt sødt til.

Bare en hurtig småkage som disse små, dejlige parisettes, der næsten gør sig færdige til at putte i dåse, medens resten forberedes.
De er så nemme, at børnene kan lave dem.

Opskrift : Marianne Stürup 1971

 
PARISETTES

dej

120 g smør
120 g sukker
150 g mel
50 g mandler

Smørret røres blødt, sukker tilsættes og der røres i 5 minutter. Bland melet i.

Form til små runde kager, der trykkes flade med en finger og drysses med hakkede mandler.

Sættes på smurt plade ( bagepapir ) og bages i ovnen ved 200 grader i 10 minutter.


lørdag

DRACHMANNSKAGE

En meget lækker kage er denne Drachmanns kage, bestående af kagebunde, lagt sammen med fløskum med valnødder, chokolade og pommeransskal.

Den færdige kage, der har godt af at hvile køligt et par timer, men ikke i køleskabet, sigtes med flormelis.

Opskrift : Marianne Sturup 1971


DRACHMANNSKAGE

dej

150 g mel
100 g margarine
50 g sukker
1 æggeblomme
1 dessertskefuld koldt vand
1/4 liter piskefløde
100 g hakkede valnødder
100 g knust bitter chokolade
50 g hakket pommeransskal

flormelis

Margarinen smuldres i melet, sukker tilsættes, derpå æggeblomme og vand. Dejen samles med let hånd.
Del dejen i to lige store dele og rul dem til kugler. Disse rulles runde ud og afskæres efter en løs bund fra en lagkageform. Anbring nu dejen på to løse lagkagebunde, der ikke behøver at smøres.

Bundene bager i ovnen ved 175 grader i 20 minutter. Lægges på bagerist til afkøling. 

Når de er kolde, lægges bundene sammen med flødeskum, der er iblandet hakkede valnødder, den knuste chokolade og den hakkede pommeransskal. Flormelis sigtes over.

Sæt kagen køligt et par timer ( ikke køleskab ).


fredag

MARENGSREDER MED FLØDESKUMOG CHOKOLADE

En overordentlig skøn dessert eller en himmerigsmundfuld til en god kop kaffe, er disse marengsreder med flødeskum og chokolade.

Opskrift : Marianne Stürup 1971



MARENGSREDER MED FLØDESKUM OG CHOKOLADE

3 æggehvider
150 g sukker
150 g flødeskum
1/2 plade bitter chokolade
20 g mandler

Æggehviderne til den dessert skal helst være helt friske, så bliver den bedst.
Hviderne piskes stive, helst med en hjulpisker for at få mest mulig luft pisket ind.
Nør hviderne næsten skiller af stivhed, kommes sukkeret i af tre gange under vedvarende piskning. Pisk til marengsdejen er stiv, men heller ikke længere, da den så kan blive tynd.

Sprøjt marengsdejen ud  påen smurt, melet plade i 8-10 små reder, der stivner som marengs i ovnen under minimalt blus til rederne slipper pladen og er helt gennemtørre ( ca. 1 time ).

Rederne kan opbevares ubegrænset i en tætsluttende dåse med låg.

Ved servering fyldes rederne med flødeskum og drysses med revet chokolade og groftskårne mandler.

Spise med Mormor

Noget om Mad

torsdag

HINDBÆRSNITTER

Den klassiske mørdejskage, hindbærsnitten, er for mange favoritkage nummer et og dejlig er den da også.

Mørdejen kan laves flere dage forinden og ligger så i køleskab, til den skal anvendes.

Opskrift : Marianne Stürup 1971



HINDBÆRSNITTER

mørdej

250 g mel
150 g smør eller margarine
75 g flormelis
1 lille æg eller 2 æggeblommer

Fedtstoffet hakkes i melet, der gnides med fingrene. Dejen samles med ægget og lægges koldt.

Udrul dejen i lange stænger, ca. 8 cm brede, 1/2 cm tykke.

Bages lysebrune og smøres, medens de er varme, med hindbærsyltetøj på den ene side, medens den anden side lægges over.
Lad stængerne køle af, glaser dem med hvid glasur og skær stængerne i trekanter.

Serveres til en glad kop sommerkaffe.

Spise med Mormor

Noget om Mad

onsdag

JORDBÆRTÆRTE FRA ALSACE

Kold eller lunken jordbærtærte fra Alsace, lige skønt i denne klassiske tærte, bagt af mandeldej og serveret med creme fraiche.

I opskriften er angivet 1/2 æg. Pisk et æg sammen med en gaffel og del massen i to.

Opskrift : Marianne Stürup 1971


JORDBÆRTÆRTE FRA ALSACE

dej

125 g mel
125 g sukker
125 g malede mandler
65 g margarine
1/2 æg

creme

1 æg
2 tsk. maizenamel
1 1/4 dl fløde
2 spsk. sukker
1/2 stang vanilje

250 g jordbær

Mel, sukker og malede mandler blandes, margarinen skæres i og dejen samles med let hånd med det halve æg.

Dejen trykkes ned i en smurt, stor lagkageform med løs bund.

Bages i ovnen ved 175 grader i 15 minutter.

Til cremen røres ægget med sukker og maizena. Fløden får et opkog med vaniljekornene og det hele piskes over i æggemassen. Giv det et opkog under stadig piskning.

Kom cremen i tærten og læg de skyllede jordbær over. Bag nu tærten yderligere 15 minutter.

Server den dejlige jordbærtærte, kold eller lunken med creme fraiche til.

Spise med Mormor

Noget om Mad